Nepatří sice mezi neznámější a rozlohou jej lze zařadit mezi ty menší, přesto je řecký ostrov Kythira ležící na rozhraní Jónského a Egejského moře jako stvořený pro letní dovolenou. Zvláště pro ty, kteří vyhledávají místa dosud neobjevená turisty a chtějí si hlavně v klidu odpočinout.

 

Rodiště bájné Afrodity

Pouze 280 čtverečních kilometrů je dostatečně malý prostor na to, abyste jej během čtrnáctidenního pobytu stihli důkladně prozkoumat. Až vás omrzí polehávání pod plážovým slunečníkem přímo u hotelu, můžete vyrazit objevovat kouzlo ostatních pláží lemujících pobřeží celého ostrova. Například zřejmě nejslavnější ze všech, tedy Kapsali, leží coby kamenem dohodil od hlavního města a je díky mírnému přístupu do moře ideální pro rodiny s dětmi.

Ovšem hlavním důvodem, který sem láká návštěvníky, je něco jiného: podle legendy se právě na Kapsali přímo z mořské pěny zrodila bájná Afrodita – starořecká bohyně lásky.

Metropole Kythira

Stejnojmenné hlavní město, známé také jako Chora, se rozkládá v jižní části ostrova. Pokud už se na Kythiře jednou ocitnete, byla by škoda jej vynechat, ačkoliv budeme-li upřímní, nelze o něm napsat, že se jedná o turistickou atrakci první kategorie. Chybí zde totiž památky, které by si zasloužily naši větší pozornost. Záleží ovšem na úhlu pohledu – právě to lze na druhou stranu brát také jako velkou výhodu Kythiry. Máte-li zájem o poznání skutečně autentického života místních obyvatel (kterých mimochodem na celém ostrově žijí celkem jen tři tisíce), pak právě ulice Kythiry k tmu skýtají ideální příležitost. Že by tu navíc z hlediska koncentrace turisticky atraktivních lokalit panovala úplná nouze, to se také říct nedá.

Prohlédnout si zde můžete například archeologické muzeum (jaké se ostatně díky mimořádně bohaté antické minulosti nachází takřka v každém větším řeckém městě). Milovníky historie jistě potěší benátský hrad ze 14. století, který na místě původního byzantského opevnění v minulosti složil jako obrana před nájezdníky. Poloha na vrcholu skalnatého masivu jej přímo předurčuje k tomu, aby každý příchozí vybalil dalekohled a nějakou dobu se kochal panoramatickými výhledy na širý oceán táhnoucí se až k obzoru.

Horské vesničky

Jednu z nejmalebnějších řeckých scenerií nabízejí pohledy na malé vesničky, jejichž domky s charakteristickou bílou omítkou jsou rozeseté v hornatém terénu. Úzké uličky zdobené všudypřítomnými květy, nerovná dlažba či tradiční taverny dohromady vytvářejí kulisy jako z pohádky. Už jen procházka takovými místy je dostatečná k tomu, abyste si domů odvezli nezapomenutelné zážitky – nemusíte vyrážet za konkrétním cílem, stačí si vypůjčit automobil a zabodnout prst do náhodného místa na mapě. Protože takových vesniček je na celé Kythiře nespočet, zmiňme za všechny alespoň jednu: Potamos – nevětší ze všech zdejších vesnic – vás vždy jeden den v týdnu potěší farmářskými a řemeslnými trhy, které svou proslulostí nezadají s těmi v samotné Kythiře.

Byzantské muzeum

Kythira je obecně nakloněna všem příznivcům historie, takže pokud vás omrzí tradiční dovolenkové radovánky v mořském příboji, můžete zde využít i celou řad příležitostí zamířit na výlet do dob dávno minulých. Svědectví zašlých časů podá například Byzantské muzeum v Kato Livadi, otevřené v prostorách kláštera Analipsi. Najdete zde pestrou a bohatou sbírku všeho, co souvisí obdobím několik staletí trvající byzantské nadvlády v této oblasti – tedy archeologické vykopávky, fresky, mozaiky a další nálezy, jejichž množství se neustále zvyšuje.

Jeskynní kaple

Další tip na výlet je zahalený rouškou tajemství. Jeskyně Agia Sofia u vesničky Milopotamos vás přenese do středověku, kdy zde údajně byly nalezeny ostatky svaté Sofie (odtud název). Pokud se vydáte vyšlapanou turistickou stezkou vinoucí se nad zátokou Kokala, dostanete se do unikátní kaple vybudované přímo mezi krápníky. Interiér jeskyně je rozdělen na několik přírodních místnostní a její stěny jsou zdobeny ilustrovanými výjevy s mytologickou tématikou.

Kláštery

V duchovní oblasti ještě zůstaneme – nebylo by to Řecko, kdyby nenabídlo také řadu klášterů. Ty se stávají cílem výletníků bez ohledu na jejich náboženské založení, protože mnohdy lákají i na zajímavé souvislosti. Například místo pro založení klášter Myrtidion údajně vyjevila sama Bohordička. Poté, co se nedaleko vesnice Kalokerines několikrát objevil obrázek Ježíše, zde místní skutečně vystavěli svatostánek. Ten, skrytý uprostřed zeleně, dodnes ohromuje svou impozantností. Další z klášterů – Agios Ioannis Theologos poblíž hlavního města – je pro změnu zasvěcen Janu Křtiteli, který zde na ostrově osobně působil.